2. desember. RMS Lusitania
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
2. desember 2022
2. desember. RMS Lusitania

RMS (Royal mail ship/steamer) Lusitania var et britisk passasjerskip bygget i Skottland, oppkalt etter den romerske provinsen Lusitania som er en del av dagens Portugal. Den la ut på sin første tur fra Liverpool til New York i 1907 som verdens største skip den gangen. Som følge av Titanic ulykken i 1912 ble Lusitania utstyrt med livbåter til alle om bord. Etter utbrudd av første verdenskrig i august 1914 ble mye av den britiske passasjertransporten fortsatt opprettholdt. I februar 1915 erklærte Tyskland farvannet rundt de britiske øyer som krigssone og amerikanske aviser advarte mot å bruke britiske skip. Lusitania ble ansett som ekstra trygg fordi den var raskere enn ubåter.

1.mai 1915 startet Lusitanias siste reise fra New York til Liverpool. 7. mai 1915, da den tyske ubåtkapteinen Walther Schwieger fyrte av torpedoene til U-20 visste han ikke at det skulle bli det som utløste den amerikanske deltakelsen i 1. verdenskrig. Lusitania sank utenfor kysten av Irland og 1198 av 1962 passasjerer og mannskap omkom i senkingen. Den 240 meter lange passasjerdamperen var sjanseløs da to av torpedoene rammet hennes midtskips, og sank på bare 18 minutter.

Denne interessante medaljen vi legger ut er laget av Karl Goetz, tysk medaljør. På adversen vises en synkende Lusitania. På reversen døden som selger billetter på Cunard lines kontor med motto «Geschäft über alles» (Penger/business foran alt) i bakgrunnen.