11. desember. Tutankhamon på mynt
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
11. desember 2022
11. desember. Tutankhamon på mynt

Tutankhamon var farao i oltidens Egypt, og er en av de mest omtalte og spennende egyptiske herskerne. Tchad har i flere år gitt ut 5 unse sølvmynter i «Egyptian Relics»-serien, og denne mynten stammer fra denne serien. Mynten ble utgitt i 2016, og veier ca 156 gram, med sølvinnhold på 999/1000.

Tutankhamon regjerte i perioden 1332-1323 f.kr., og car kun 9 år da hans regenttid startet. Men etter 10 år døde han plutselig, og dette kan være en av årsakene til at man på 20-tallet oppdaget et fullstendig intakt gravkammer. Årsaken til dette, er at man neppe hadde sett for seg at Tutankhamon skulle gå bort så tidlig, og man hadde ikke gjort klar et stor gravkammer til ham, slik man pleide gjøre til faraoer. Og egyptisk skikk på denne tiden sa at man skulle være begravet innen 70 dager etter sin død, så man måtte da legge ham i en grav som var mye mindre enn tiltenkt. I ettertid kom faraoer som Ramses den store, som gikk inn for å fjerne alle spor etter Tutankhamon, og graven ble dermed  glemt bort, og man unngikk derfor gravrøvere, frem til den ble oppdaget av Howard Carter i 1922, etter syv år leting.

Graven inneholdt over 5000 gjenstander, som man brukte over 10 år på å katalogisere, og dette gjorde sitt til at selv om Tutankhamon var en glemt farao i det gamle Egypt, er han i dag en av verdens mest kjente faraoer, hovedsaklig fordi hans grav var en av de som var best bevart.