Antikke mynter på vår auksjon søndag 7. mai
Skrevet av: Dasa Stankova - Auksjon
14. mars 2023
Antikke mynter på vår auksjon søndag 7. mai

Til kommende auksjon har vi en flott avdeling med antikke mynter som spenner seg fra utmyntningene fra det greske bystatene på 500-tallet før Kristus til undergangen av det bysantinske riker på midten av 1400-tallet. Et høydepunkt av de greske myntene som må fremheves er lot # 1113, en stater fra øya Paros i Kykladene. Mynten er preget på 500-tallet f.Kr. og er både sjelden og godt bevart for typen. I tillegg har mynten en flott proveniens fra Ahlströms auksjoner i 1987 og dette eksemplaret er sitert i hovedreferanseverket over kykladisk mynt av Kenneth A. Sheedy.

Av de romerske myntene så vil vi trekke fram lot # 1179, en usedvanlig flott denar av Augustus som feirer innlemmelsen av Egypt i keiserriket i år 28 f.Kr. Forhistorien til mynten er Octavians knusende seier over den egyptiske flåten til Marcus Antonius og Kleopatra ved Actium og den påfølgende invasjonen av Egypt som førte til at både Marcus Antonius og Kleopatra begikk selvmord. Det ikoniske reversmotivet viser en nilkrokodille og inskripsjonen AEGYPTO CAPTA som kan oversettes til «Egypt erobret».

Auksjonen tilbyr også en svært innholdsrik avdeling med over 80 gullmynter fra det bysantinske riket. Det klare høydepunktet er lot # 1251, en solidus preget under keiser Justinian II mellom år 692 og 695 e.Kr. hvor Jesus Kristus for første gang blir avbildet på mynt. Mynten holder god kvalitet og vil uten tvil vekke begeistring hos samlere både her i Norge og internasjonalt. Antikke mynter starter søndag 7. mai kl. 12:00.