2-kroner
Skrevet av: Eirik Myge - Artikler
19. desember 2023
2-kroner

De norske 2-kronene kom i sirkulasjon først i 1878, 3 år etter at man endelig hadde skillt kroner og ører fra Speciedaler og skilling. En norsk 2 krone ville tilsvart ½ Spd, og ved overgangen fra Speciedaler til kroner, hadde man dobbeltvalørene på 20 kr / 5 Spd og 10 kr / 2,5 Spd. Oscar II var siste konge som fikk preget ½ speciedaler, 12 skilling og 3 skilling i året 1873 (det kom 3 skilling i 1872 også).

Den Skandinaviske myntunionen tredte i kraft 16. oktober 1875, og der het det at «Pængeenheden skal være Krone, som kan deles i 100 øre». Men det skulle som sagt ta 3 år før de første tokronene så dagens lys, noe som medførte at halvspecien fra 1873 var en ettertraktet mynt som betalingsmiddel, og på grunn av dens lave opplag, ble de aller fleste av de kun 4200 stk som ble preget ganske slitt i løpet av sin femårige karriere. Det vises også igjen på prisen når disse dukker opp i god kvalitet.

Men i 1878 kom altså de første 2-kronene i sølv, og Norge, Danmark og Sverige utstedte denne mynttypen samtidig, med likt vekt, størrelse og lødighet. Vekten var 15 gram, og inneholdt 80% sølv.

Opplagene på de norske tokronene var betydelig lavere enn i Danmark og Sverige, noe man i dag ser igjen på prisene. Samtidig preget Norge også 2-kronere mer regelmessig enn f.eks. Danmark, noe som gjør at man har flere mynter å samle når man er årgangssamler i Norge enn i eksempelvis Danmark.

Designmessig er samtlige Oscar II 2 kronere like, men når man i 1905 fikk løsrevet oss, og fikk prins Carl som ny regent, ble det laget flere minnetokronere. Prins Carl er for de fleste kjent som Haakon VII, og han hadde valgspråket «Alt for Norge», som nå sto på myntene til fordel for «Broderfolkenes Vel» fra kong Oscar II sin tid.

Vi har lagt ut flere tokronere i nettbutikken i dag, både 1907 med gevær, gitt til grensevaktene mellom Norge og Sverige, med et opplag på kun 27500 stk, 1885, 1904 m.fl.

Og husk at du kan finne ganske mange årstall i nettbutikken ved å gå inn på de forskjellige kategoriene, og bla deg utover. Og som alltid, har vi gratis forsendelse innad i Norge på alle kjøp i nettbutikk.