9. desember. Peter III.
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
9. desember 2022
9. desember. Peter III.

Peter III. var keiser av Russland i 6 måneder i 1762 før han ble styrtet av sin kone, Katarina den store og døde i fangenskapet. Han ble født som Karl Peter Ulrich i 1728 på Kiel slott i hertugdømmet Holstein som eneste sønn av Anna Petrovna (datter av Peter den store) og Carl Frederik, hertug av Slesvig-Holstein-Gottorp. Gutten mistet begge foreldre tidlig, moren døde noen dager etter fødselen hans. Han fikk streng militær utdannelse fra han var 7 år gammel. Som 14 åring ble han med sin tante Elizabeth til Russland da hun ble keiserinne. Peter ble utropt til tronarving. I 1745 giftet han seg med Sophie Frederica Auguste, en prinsesse fra Anhalt-Zerbst i Sachsen, som tok navnet Katarina. Ekteskapet var politisk arrangert av Peters tante og var en katastrofe fra starten. Det ble født to barn i ekteskapet, den framtidige keiseren Paul og Anna som døde bare to år gammel. Senere hevdet Katarina at Paul ikke var Peters sønn. Fra Katarinas memoarer framstår Peter som veldig ofte full og som et barn i mannskropp som likte å leke soldat.

25. desember 1761 døde Peters tante Elizabeth og Peter kom på tronen 5. januar 1762. Kort tid etter det trakk han ut Russland fra syvårskrigen og inngikk allianse med Preussen, Russlands fiende. Dette gjorde han veldig upopulær blant det russiske folk. Målet hans var sannsynligvis å føre krig mot Danmark og få tilbake hjemlandet sitt, Holstein. Katarina gjennomførte statskupp mot sin mann, Peter ble arrestert og tvunget til å abdisere. Han døde etter kort tid under uklare omstendigheter i Ropsha utenfor St. Petersburg 17. juli 1762.

Vi kan tilby et vakkert eksemplar av en stor sølvmynt som treffer både tysk og russisk samlerområde. I tittelen på baksiden kan man se at han regner seg som arving til Norges trone (HÆR NORW) og den norske løven er også i våpenskjoldet hans.