Pontius Pilatus – prefekten som dømte Jesus til døden
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
24. desember 2021
Pontius Pilatus – prefekten som dømte Jesus til døden

Pontius Pilatus var den femte romerske prefekt i provinsen Judea og tjenestegjorde i 10 år under keiser Tiberius (14-37 e.Kr.). Pilatus er kanskje en av de mest kjente romerne, og han har blitt udødeliggjort i Bibelen der han omtales som den som dømte Jesus Kristus til å bli henrettet ved korsfestelse. Utover dette vet man egentlig ganske lite om prefekten Pilatus, og mye er basert på legender og lite pålitelige kilder. Det vi vet fra antikkens jødiske historikere, som Filon og Josefus, er at han var en brutal mann som i flere omganger skal ha fornærmet Jødene og brydd seg lite om deres kultur og skikker. Han skal ha brukt harde virkemidler for å slå ned opprør, og I år 37 ble han erstattet av Marcellus og sendt tilbake til Roma etter å ha vært svært hardhendt mot Samaritanene. I moderne tid har man fått et noe mer nyansert bilde av Pilatus der han blant annet tilskrives byggingen av en viktig trappevei for jøder på pilgrimsferd opp til tempelet på tempelhøyden.

De kristne evangeliene fremstiller også Pilatus på en litt bedre måte. Under rettssaken mot Jesus skal Pilatus personlig ha frikjent Jesus for å drive en sammensvergelse mot Romerriket og han skal ikke ha sett noen grunn til å dømme han til døden. Pilatus måtte imidlertid bøye av for den rasende mobben av jøder som krevde at Jesus skulle henrettes. Etter å ha dømt Jesus til korsfestelse skal Pilatus ha vasket hendene sine for å frasi seg ansvaret for sine gjerninger.

Informasjonen man får fra evangeliene og antikkens forfattere skaper et bilde at Judea som en konfliktfylt og fattig provins med mange religiøse fanatikere. Romerne skulle i flere omganger erfare hvor vanskelig det var å kontrollere Judea og måtte gjentatte ganger sende legionene for å slå ned alvorlige opprør. Tar man et blikk på situasjon i Judea i dag, så ser man at området preges av mange av de samme problemene med religiøse motsetninger, fattigdom og politisk uro som for 2000 år siden.

I nettbutikken har vi akkurat lagt ut en historisk interessant mynt, en prutha, som ble preget i Judea under Pontius Pilatus. Prutah kan oversettes med «mynt av lavere verdi» og i antikken fikk man ikke stort mer enn et stykke brød for en slik liten bronsemynt.