Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
18. desember 2020
Phoenix 1828 Johannes Capodistrias

Mynten vi vil skrive om i dag avbilder tydelig symbolikk hvor det nye Hellas er representert som fugl Phoenix som gjenoppstår fra asken/ruinene av det gamle greske riket.

Den greske selvstendighetskrigen var en krig fra 1821 til 1829 hvor grekerne begynte for å få tilbake selvstendigheten for Hellas fra det muslimske osmanske riket (dagens Tyrkia). Den anti-tyrkiske kampen utviklet seg etterhvert til å bli en internasjonal konflikt. Egypt som en uavhengig del av det osmanske riket grep inn mot Hellas i 1825 for å slå ned greske opprørene. I 1827 grep  Storbritannia, Frankrike og Russland inn for å støtte Hellas. Stormaktenes flåter ødela den tyrkisk-egyptiske flåten ve Navarino, 20. oktober 1827. Året etter brøt det ut krig mellom Russland og Tyrkia der Russland vant i 1829.

Johannes Capodistrias, diplomat med lang internasjonal karierre født på Korfu ble valgt til å være den første regenten av det uavhengige Hellas (1827-31). Capodistrias introduserte et nytt betalingsmiddel, phoenix i 1828. 1 phoenix ble delt i 100 lepta. Capodistrias førte pro-russisk utenrikspolitikk og ble myrdet, trolig forgiftet i 1831 med støtte fra Frankrike og England.

Pregeutstyr opprinelig eid av Johanitterordenen ble kjøpt på Malta og fraktet til Aegina i Hellas. Der foregikk preging av alle phoenix myntene.

Vi legger ut et pent eksemplar av denne historiske og fantastisk spennende mynten som er preget i kun 12.000 eksemplarer. Dette er en mynt man ikke kan kjøpe hver dag.