Nuestra Señora de la Luz
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
11. desember 2021
Nuestra Señora de la Luz

Det spanske skipet Nuestra Señora de la Luz (vår frue av lys) forlot Buenos Aires sommeren 1752 full av gull, sølv og andre godsaker, og satte kursen mot Cádiz, Spania. På veien mot målet ankret skipet opp utenfor Montevideo, for å proviantere, da det blåste opp til sterk storm. Skipet forliste da stormen feide det innover mot fjæresteinene, og hele besetningen mistet livet, med unntak av en.
Store deler av lasten ble berget kort tid etter forliset, men innholdet fra kruttlageret ble ikke funnet. Blant kruttønnene var det gjemt gull- og sølvmynter, tyvgods og smuglervarer.

Først 240 år senere, i april 1992, dukket de gjeveste skattene fra lasten opp. Dykkere ved Río de la Plata gjorde et meget oppsiktsvekkende funn på havbunnen. De fant bortimot tusen 8 og 4 escudos i gull fra myntverket Santiago, Chile, hvorav de fleste var i meget pen kvalitet og datert 1750 og 1751. Det ble også funnet et lite antall 8 og 4 escudos i gull preget i Lima og Bogota, gullbarrer, gullsmykker, esker, samt diverse realer fra Lima og Potosi i sølv.

Oslo Myntgalleri A/S har nå en meget pen chilensk 8 escudos fra 1751 med portrett av Ferdinand VI preget i Santiago i sin nettbutikk