Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
24. desember 2020
Nordstjerneordenen

Her er siste luke i årets julekalender. Vi takker alle som har fulgt med, det er gøy å få tilbakemeldinger. I dag vil vi skrive om Nordstjerneordenen, Nordstjernen er jo høyaktuell om dagen i forbindelse med NRK sin adventkalender Stjernestøv.

Nordstjerneordenen er en av tre svenske ordener opprettet i 1748 av kong Fredrik I.  De andre var Serafimerordenen og Sverdordenen. Nordstjernen ble tildelt for belønning av statsborgerlige fortjenester samt akademisk, kunstnerisk og teknologisk innsats. Den kunne tildeles både svenske borgere og utlendinger, men fra 1975 tildeles den kun svenske kongelige og utenlandske borgere for personlig innsats for Sverige eller svenske interesser. Tildeling skjer etter råd fra regjerningen.

Ordenstegnet for riddere av Nordstjerneordenen er et hvitemaljert Malteserkors i gull som i den blå midtmedaljongen bærer en femtagget hvit stjerne omgitt av ordenens motto «Nescit occasum», den (dvs. stjernen) kjenner ingen nedgang. Ordensbåndet var opprinnelig svart. I 1975 ble det endret til blått med gule kanter, Sveriges flaggfarger.

Vi ønsker alle en riktig god jul!

Julehilsen fra alle oss i Oslo Myntgalleri: Dasa, Margrethe, Milena, Arild, Eirik, Gunnar og Lars Erik.