21. desember. Knute Rockne
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
21. desember 2022
21. desember. Knute Rockne

 

Knute Rockne

Knute Rockne var en norskamerikansk spiller og trener i amerikansk fotball. Han ble født på Voss 4.mars 1888. Som 5-åring, i 1893, emigrerte familien hans til USA. Hans far, som var vognmaker, hadde stilt ut en tohjuls stolkjerre på verdensutstillingen i Chicago. Kjerren ble premiert på utstillingen, og faren bestemte seg for at familien nå skulle bosette seg der. Etter barneskole i det norskamerikanske miljøet og high school, begynte han i 1910 på det lille katolske Notre Dame University i Indiana. Her begynte han for alvor å satse på amerikansk fotball, og ble etter hvert en meget habil spiller. Det var likevel som assistenttrener og hovedtrener i amerikansk fotball han gjorde seg aller mest bemerket. I 1918-30 var Rockne hovedtrener for The fighting Irish, universitetets fotballag. Under Rocknes ledelse gjennomførte laget sesongene 1919, 1920, 1924, 1929 og 1930 helt uten tap, og de ble da også nasjonale mestere i flere av disse årene.

Rockne er trolig den mest kjente nordmannen i USA, og en legende i amerikansk fotball. Hans evne til å fornye spillet, lede og inspirere sine unge spillere savner sidestykke. Han var en mester på å villede motstanderne med sine geniale taktiske valg og hurtige pasningsspill, han var svært karismatisk og oppnådde nasjonal berømmelse for sine evner som motivator.

Knute Rockne døde i en flystyrt i Kansas i 1931, bare 43 år gammel.

At Rockne ble en meget kjent og populær norskamerikaner, finnes det mange eksempler på. Studebaker lagde en egen bilmodell med Rocknes navn. Rockne ble portrettert i filmen Knute Rockne – all american i 1940 der bl.a. Ronald Reagan hadde en av rollene. I 1988, på hundreårsdagen for hans fødsel, ble det utgitt et amerikansk frimerke med hans portrett. Det finnes minnesmerker over Rockne på Voss, i Kansas og ved Notre Dame University, og han har fått en liten landsby oppkalt etter seg.

I 1988 ble det utgitt en minnemedalje i 925s her hjemme. Vi har fått inn noen få eksemplarer av opplaget på 200 stk., som vi i dag har lagt ut for salg i vår nettbutikk.