Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
11. desember 2020
Flott siliqua av Gratian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratian ble født i Sirmium Pannonia, dagens Sremska Mitrovica i Serbia, i 359 e.Kr. og var sønn av keiser Valentinian I (regj. 364-375). Han fikk tildelt keisertittelen allerede som 8-åring og regjerte en tid sammen med sin far og onkelen Valens (regj. 364-378). Keiserriket var delt i to på denne tiden og Valens regjerte i øst mens Valentinian og Gratian regjerte i vest. Mye av regjeringstiden gikk med på å kjempe mot barbariske stammer som angrep grenseområdene i Gallia og Germania. Gratian møtte sin skjebne i et forsøk på å beseire usurpatoren Magnus Maximus som erklærte seg som hersker over Britannia i 383. I forberedelsene til slaget mot Maximus deserterte hæren og tok side med Maximus. Gratian klarte å rømme og søkte tilflukt i Lugdunum, men her ble han fort innhentet og drept Maximus’ medsammensvorne.

Gratian var den første romerske keiseren som nektet å motta tittelen Pontifex Maximus (yppersteprest) noe som hadde sammenheng med hans kristne tro. Han sørget også for å fjerne den hedenske statuen av Victoria i senatsbygningen i Roma som hadde vært fast inventar siden Augustus.

Vi har akkurat lagt ut denne flotte siliquaen av Gratian i nettbutikken. Det er en nydelig mynt med en flott proveniens.