Frimerkepenger
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
22. desember 2021
Frimerkepenger

Frimerkepenger er en type betalingsmidler/polletter som kjennes i flere ulike former, ofte som et firkantet pappstykke innpakket i cellofan, men også som en rund eller firkantet kapsel i blikk eller celluloid med metallkant. Felles for alle er at de har et offisielt frimerke fra det nasjonale postverket innsatt, derav betegnelsen frimerkepenger. Pappstykket eller kapselen har ofte også trykt eller preget tekst med reklame.

Fra USA kjenner vi frimerkepenger helt tilbake til 1862, da frimerker i valører fra 1 til 90 cent ble satt i kapsler forsynt med reklame for mange selskaper. Andre land tok imidlertid ikke i bruk frimerkepenger før under og etter de to verdenskrigene, inkludert Belgia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og Østerrike. Her hjemme er det nok likevel de danske frimerkepengene som er mest kjent. Etter at Sønderjylland ble gjenforent med Danmark i 1920, var det mangel på småmynt, og det ble produsert frimerkepenger til bruk på postkontorer og i butikkene. Under 2.verdenskrig ble det i Danmark også produsert en rekke ulike frimerkepenger av samme årsak.

I Norge kjenner vi bare til bruken av noen få ulike frimerkepenger, mest kjent er kanskje vekslemerkene fra Bergensfirmaet F. Beyer’s, men også Kristianiafirmaene Alf Chr. Nielsen og G. Hartmann hadde slike.

I vår nettbutikk har vi i dag lagt ut 2 eksemplarer fra Alf Chr. Nielsen påsatt et 1-øres frimerke.