Akragas didrakme – herrer over sjøen og landet –
Skrevet av: Dasa Stankova - Artikler
20. desember 2021
Akragas didrakme – herrer over sjøen og landet –

Akragas, dagens Agrigento, som ligger sør på Sicilia, ble grunnlagt av greske kolonister fra Rhodos og Kreta i cirka 581 f.Kr. Bystaten lå i et svært fruktbart område på øya og utviklet seg til å bli en svært mektig bystat på 400-tallet f.Kr. Akragas var i en periode Sicilias nest sterkeste bystat etter Siracusa, men hadde kanskje den sterkeste marinen på øya. I 470 vant Akragas og Siracusa et viktig slag mot Carthago ved Himera og samme år ble demokratiet innført etter at ulike tyranner hadde styrt bystaten helt siden grunnleggelsen. Dette var starten på gullalderen for bystaten. Selve byen var omgitt av tykke murer og omtales som en svært rik by der innbyggerne levde i enorm luksus. Filosofen Empedocles forteller om en livsstil som var så luksuriøs at innbyggerne levde og festet som om det skulle være den siste dagen i livet, men bygget vakre templer og bygninger som om de skulle leve for alltid. På sitt meste mener man at Akragas kan ha hatt så mange som 300 000 innbyggere. I 406 f.Kr. var det imidlertid slutt da Carthagerne klarte å innta byen etter mange måneders beleiring. Innbyggerne ble enten drept eller tatt som slaver og den en gang så mektige bystaten klarte aldri å vinne tilbake den samme rikdommen og innflytelsen. Byen forble imidlertid en lokalt viktig handelspost for grekerne og etter hvert romerne. Byens mange bevarte templer imponerer fortsatt i dag og Tempeldalen er en av de best bevarte arkeologiske severdighetene på Sicilia.

Myntene fra Akragas er svært gjenkjennelige med et gjennomgående design med Zevs’ sittende ørn på adversen og en krabbe på reversen. Det er ofte diskutert hva ørna og krabben skal symbolisere, men enkelte har tatt til orde for at krabben symboliserer bystatens sterke sjømakt mens ørna symboliserer at de også var en sterk landmakt.

I nettbutikken legger vi nå ut en fantastisk didrakme fra Akragas preget mellom 488 og 478 f.Kr. Mynten viser godt preg av både ørna og krabben, og er tiltalende tonet. Rett og slett en meget attraktiv mynt for den kresne samleren.